Ο πόνος στη μέση μετά το πρωινό ξύπνημα συναντάται σε πολλούς ανθρώπους και αντιπροσωπεύει συνήθως κάποιο οξύ επεισόδιο οσφυαλγίας, το πρώτο της ημέρας, που εμφανίζεται τις πρωινές ώρες, ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν πόνους γενικά ή ακαμψία στη μέση την υπόλοιπη μέρα.

Αιτίες

Η αλλαγή της στάσης του ύπνου είναι η αρχή για να βρεθεί η αιτία του προβλήματος.

Ο ύπνος, ακόμα και αν έχετε σωστή στάση, μπορεί να οδηγήσει στη συμπίεση και την ελλιπή οξυγόνωση των ιστών του σώματος.

 

Κοιμηθείτε ανάσκελα

 

Αν οι ιστοί είναι ήδη ερεθισμένοι, είναι και πιο ευαίσθητοι.

Ο ύπνος αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την οσφυαλγία, επειδή το σώμα μένει πολλές ώρες ακίνητο, ενώ η μύες βραχύνονται ή εκτείνονται.

Αν για παράδειγμα έχετε χτυπήσει το χέρι σας και κοιμηθείτε πάνω στον ώμο της ίδιας πλευράς με το χτύπημα, διακόπτεται ή δυσκολεύει η κυκλοφορία του αίματος προς το τραυματισμένο σημείο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το έντονο μούδιασμα και τον πόνο, κυρίως τη στιγμή που θα ξυπνήσετε.

Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με τη μέση σας και αυτή είναι η πιο απλή και προφανής εξήγηση για τον πόνο που νιώθετε εκεί όταν ξυπνάτε το πρωί.


Αν όμως η αιτία δεν είναι αυτή, τότε ο πόνος μπορεί να εξηγηθεί με βάση τα trigger points, δηλαδή τα σημεία πυροδότησης πόνου.

Αυτά τα σημεία που πυροδοτούν την κατάσταση είναι μια συχνή αιτία του πόνου στη μέση μετά τον ύπνο.

Πρόκειται για σημεία του σώματος πάρα πολύ ευαίσθητα στον πόνο.

Αν και οι ακριβείς αιτίες ενεργοποίησης αυτών των σημείων δεν είναι σαφείς, είναι γνωστό ότι ο πόνος μπορεί να προκληθεί τόσο από την υπερβολική καταπόνηση όσο και από την ακινησία.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν κάθεστε ή ξαπλώνετε αναπαυτικά, αυτά τα σημεία είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα να πυροδοτήσουν τον πόνο.

Έτσι ο πόνος μπορεί να προκύψει απροειδοποίητα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Η στάση στον ύπνο παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση και την εξέλιξη της οσφυαλγίας.

Παρόλο που δεν μπορείτε να ελέγξετε τις κινήσεις του σώματός σας ενώ κοιμάστε, καλό είναι να ξαπλώνετε ανάσκελα για να ελαχιστοποιήσετε την καταπόνηση της μέσης σας.

Η πολύωρη ακινησία αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλωθεί πόνος στη μέση μετά τον ύπνο, επομένως μην παραμένετε στο κρεβάτι περισσότερες ώρες από όσες κοιμάστε.

Αν αισθάνεστε κούραση, καλύτερα να σπάσετε το ωράριο του ύπνου σας μέσα στην ημέρα και να κοιμηθείτε την επιπλέον ώρα που θέλετε το μεσημέρι ή το απόγευμα.

 

ΠΗΓΗ: yo.gr