Οι πόνος στα γόνατα είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση. Μπορεί να οφείλεται σε κάτι σοβαρό που έχει σχέση με τη μυοσκελετική υγεία, σε διάφορες παθήσεις ή σε διάφορους επιβαρυντικούς παράγοντες.

Το πρόβλημα είναι πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από προβλήματα στα γόνατα, ακόμα και άτομα μικρών ηλικιών. Αρκετοί από αυτούς καταφεύγουν στον γιατρό για θεραπεία.

Πόνος στα Γόνατα και πώς θα τον Μειώσετε

Χάστε τα περιττά κιλά

Τα γόνατα αποτελούν την πιο μεγάλη και πιο περίπλοκη άρθρωση του σώματος και κουβαλούν μεγάλο μέρος του σωματικού βάρους, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις αυτές.

Χάνοντας το περιττό βάρος, εκτός από το γεγονός ότι θα νιώσετε πιο ανάλαφροι και θα αποφύγετε άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με το περιττό λίπος, θα απαλλάξετε τις αρθρώσεις όλου του σώματος από το περιττό βάρος και την πίεση συμπεριλαμβανομένων των γονάτων σας.

Επιλέξτε τα κατάλληλα παπούτσια

Αν υποφέρετε από πόνους στα γόνατα, θα πρέπει να φοράτε άνετα παπούτσια που να στηρίζουν σωστά τα πόδια σας και οι γυναίκες να αποφεύγετε τα πολύ ψηλά τακούνια.

Επίσης τεράστια σημασία έχουν τα αθλητικά παπούτσια που φοράτε ενώ αθλείστε.

Μην παραλείπετε την προθέρμανση

Είναι σημαντικό να κάνετε ζέσταμα πριν τη γυμναστική σας, ειδικά αν κάνετε προπόνηση υψηλής έντασης.

Με την ολοκλήρωση της προθέρμανσης ο εγκέφαλος αναγνωρίζει τις κινήσεις που πρόκειται να εκτελεστούν και ανεβάζει σταδιακά τη θερμοκρασία του σώματος για να βοηθήσει την καρδιά να αντλήσει αίμα και να το στείλει στους μύες.

Η προθέρμανση δίνει στους μύες τον απαραίτητο χρόνο για να αιματωθούν.

Έτσι μειώνεται η ακαμψία και η πιθανότητα θλάσεων.

Ασκηθείτε έστω ήπια

Για να μειώσετε τον πόνο στις αρθρώσεις, είναι σημαντικό να παραμένετε δραστήριοι, αν και αυτό μοιάζει δύσκολο σε όσους υποφέρουν από πόνους στα γόνατα.

Το περπάτημα και το ποδήλατο είναι καλές εναλλακτικές, με κορυφαίο το κολύμπι που δεν επιβαρύνει καθόλου τις αρθρώσεις.

Αλλάξτε τη διατροφή σας

Φυσικά δεν υπάρχουν τροφές που θεραπεύουν τους πόνους στα γόνατα.

Κάποιες όμως μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φλεγμονή στα γόνατα και να μειώσουν τους πόνους.

Τα ω3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο ενισχύει τα οστά.

Επίσης τροφές όπως το ελαιόλαδο, το πράσινο τσάι και τα περισσότερα κόκκινα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν επειδή δρουν σαν φυσικά αντιφλεγμονώδη.

 

ΠΗΓΗ: yo.gr