Οι πόνοι στην πλάτη σχετίζονται συχνά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και όχι με κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα.

Είναι πιθανό να ξεκινήσουν ξαφνικά και να σας ταλαιπωρούν κατά περιόδους έχοντας και κάποιες φάσεις έξαρσης.

Και μόνο το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν καθιστική εργασία σκυμμένοι για ώρες πάνω από έναν υπολογιστή, αρκεί για να προκαλέσει πόνους στην πλάτη.

Οι πόνοι στην πλάτη είναι πιθανό να οφείλονται και στις κακές καθημερινές συνήθειες, όπως η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης.

Όμως τους πόνους στην πλάτη πυροδοτεί κι ένας ακόμα λόγος, το άγχος.

 

Κολύμπι για τους πόνους στην πλάτη

 

Η πλάτη είναι ένα από τα μέρη του σώματος όπου ξεσπάει το άγχος.

Επιστρέφοντας στην κακή στάση του σώματος που είναι και ο πρώτος υπαίτιος για τους πόνους στην πλάτη, καταλαβαίνετε ότι αν δε στέκεστε σωστά είναι κάτι που πρέπει να διορθώσετε.

Οι πόνοι στην πλάτη μπορεί να οφείλονται και σε κάποιον τραυματισμό κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ή εξαιτίας της άρσης ενός μεγάλου βάρους, σε τράβηγμα κάποιου μυ ή συνδέσμου που βρίσκεται στην περιοχή της πλάτης, σε αδύναμους ραχιαίους ή σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις που μπορεί να κάνει κανείς στην εργασία του.

Αντιμετώπιση

Για να αποφύγετε ή να απαλλαγείτε από τους πόνους στην πλάτη, καλό είναι να αποφεύγετε να σηκώνετε μεγάλα βάρη απότομα, ειδικά όταν υποφέρετε ήδη από πόνους ή υποφέρατε παλαιότερα.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να σηκώσετε κάποιο βάρος, θα πρέπει να λυγίζετε τα γόνατά σας για να το σηκώσετε και όχι να σκύβετε λυγίζοντας τη μέση σας.

Όταν στέκεστε όρθιοι για πολλή ώρα καλό να τεντώνετε πού και πού την πλάτη σας.

Βασικό είναι επίσης όταν κάθεστε στο γραφείο σας για να δουλέψετε στον υπολογιστή να έχετε προσαρμόσει την οθόνη σε σωστή απόσταση από τα μάτια σας και να έχετε ένα εργονομικό κάθισμα γραφείου για να υποστηρίζεται καλά η πλάτη σας.

Είναι σημαντικό επίσης να κάνετε συχνά διαλείμματα για να περπατάτε και να ξεμουδιάζετε όταν κάθεστε πολλές ώρες σε μια καρέκλα.

Όταν ξεκουράζεστε στον καναπέ σας μη βουλιάζετε στο κάθισμα, αλλά φροντίστε να υποστηρίζονται καλά η μέση και η πλάτη σας.

Αν ξυπνάτε με πόνους στην πλάτη μπορεί να φταίει το στρώμα σας και να χρειάζεται αντικατάσταση.

Αν ο πόνος είναι σε έξαρση, θα πρέπει να αποφεύγετε κάθε δραστηριότητα που τον εντείνει.

Αν χρειαστεί χάστε κιλά για να απαλλάξετε τη σπονδυλική σας στήλη από το έξτρα βάρος που σηκώνει.

Επίσης, εντάξετε στην καθημερινότητά σας τη γυμναστική.

Ιδανικό για τους πόνους στην πλάτη είναι το πιλάτες, το κολύμπι και οι ασκήσεις που δυναμώνουν την πλάτη.

Μια απλή άσκηση που θα σας κρατήσει και σε φόρμα χωρίς να επιβαρύνει την πλάτη σας είναι το περπάτημα.

Τέλος, βοηθητικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση των ραχιαίων είναι κάποιες στάσεις της γιόγκα και ορισμένα στιλ κολύμβησης που γυμνάζουν τις ωμοπλάτες.

 

ΠΗΓΗ: yo.gr