Οι πόνοι και οι παθήσεις της μέσης είναι ανάμεσα στα συνηθέστερα μυοσκελετικά προβλήματα.

Αν εξαιρέσουμε τις κοινές παθήσεις, ο πόνος στην περιοχή της μέσης μπορεί να πυροδοτηθεί και από καταστάσεις που ίσως να μη σας περνούν από το μυαλό.

Κοιμάστε μπρούμυτα

Αν συνηθίζετε να κοιμάστε μπρούμυτα, τότε ίσως καταπονείτε τη μέση σας μιας και κάνετε λόρδωση με αποτέλεσμα να γίνεται υπερέκταση της μέσης.

Αν το μαξιλάρι σας είναι πολύ ψηλό, τότε πιθανώς να σας δημιουργεί πρόβλημα στη μέση.

Θα πρέπει να φροντίσετε το μαξιλάρι σας να έχει τέτοιο πάχος που να κρατά τον αυχένα σας σε ευθεία με τη σπονδυλική στήλη και να προτιμάτε την εμβρυϊκή στάση όταν κοιμάστε.

Αν κοιμάστε ανάσκελα, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα.

Επιλέξτε ένα μέτριο στρώμα, ούτε πολύ σκληρό αλλά ούτε και πολύ μαλακό για να διατηρείτε την σπονδυλική στήλη σε σωστή θέση. 

Βρίσκεστε σε κακή ψυχολογική κατάσταση

Η ψυχολογική κατάσταση παίζει μεγάλο ρόλο στο θέμα της υγείας.

Σύμφωνα με έρευνες, άτομα με ψυχολογικά προβλήματα μπορούν να έχουν έως και τέσσερις φορές παραπάνω πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα στη μέση τους.

Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αδυναμία διαχείρισης του άγχους μπορεί να πυροδοτήσει την κορτιζόλη που προκαλεί πόνους και πιασίματα σε μέση και αυχένα.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ο χρόνιος πόνος, ενώ στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται η γιόγκα, το πιλάτες και οι βαθιές αναπνοές. 

Μάθετε να κάθεστε στη σωστή στάση και λύστε τις σχετικές απορίες σας με έναν φυσικοθεραπευτή ή έναν ορθοπεδικό.

Φοράτε ψηλά τακούνια

Τα ψηλά τακούνια είναι κολακευτικά, αλλά κρύβουν και πολλούς κινδύνους.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τα πολύ χαμηλά παπούτσια, όπως τα σανδάλια και οι σαγιονάρες που δεν έχουν καθόλου τακούνι, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη μέση.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να εναλλάσσετε τα παπούτσια μέσα στην εβδομάδα και να αποφεύγετε να φοράτε συνεχώς τα ίδια.

Ιδανικό είναι ένα παπούτσι με τακούνι 4-5 πόντων. 

Ξαπλώνετε πολλές ώρες

Αν έχετε συνηθίσει να περνάτε πολλές ώρες στο κρεβάτι, το πιο πιθανό είναι να αποκτήσετε προβλήματα με τη μέση σας γιατί έτσι προκαλείται μυϊκή ατροφία.

Το περπάτημα για 30 λεπτά ημερησίως, η κολύμβηση και η γιόγκα κάνουν πολύ καλό, γι’ αυτό μην αμελείτε την άσκηση έστω και προληπτικά. 

Κάθεστε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή

9 ώρες ημερησίως είναι το μέγιστο που επιτρέπεται να κάθεται κανείς μπροστά στον υπολογιστή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξανόμενη έκθεση σε υπολογιστές, tablets και κινητά τηλέφωνα προκαλεί πόνους στην μέση.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να κάνετε διαλείμματα, να εκτελείτε τακτικά ασκήσεις για τη μέση και τον αυχένα και να κρατάτε τη οθόνη στο ύψος των ματιών σας για να διατηρείτε ίσια την σπονδυλική σας στήλη.

Μάθετε να κάθεστε στη σωστή στάση και λύστε τις σχετικές απορίες σας με έναν φυσικοθεραπευτή ή έναν ορθοπεδικό. 

 

ΠΗΓΗ: yo.gr