προστασία από τον ήλιο Κατσούλας katsoulas.eu

Διανύουμε ημέρες όπου η  θερμοκρασία αγγίζει και ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

 

Διαβάστε εδώ τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, για να αποφεύγουμε τις επιπτώσεις του καύσωνα στην υγεία μας, όπως η αφυδάτωση, η εξάντληση και η θερμοπληξία.

 

Τις παρακάτω οδηγίες θα πρέπει να ακολουθούν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον καύσωνα και πρέπει να προσέχουν, ανάμεσά τους οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, τα βρέφη και τα παιδιά.

 

Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιολογικά, τα αναπνευστικά, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και άλλα ή από σοβαρά νευρολογικά νοσήματα.

 

Χυμός φρούτωνΕπίσης τα άτομα που λαμβάνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση και άλλα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά, αντισταμινικά και αμφεταμίνες χρειάζεται να προσέχουν.

 

Τις μέρες με καύσωνα θα πρέπει να είναι προσεκτικά τα παχύσαρκα άτομα, όσοι εργάζονται ή αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους και τα άτομα που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ.

 

Γενικά θα πρέπει να αποφεύγονται οι βαριές χειρωνακτικές εργασίες, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία και πολλή υγρασία.

Τα μέτρα προφύλαξης αφορούν όλο τον πληθυσμό και περιλαμβάνουν αρχικά την κατανάλωση άφθονων υγρών, όπως νερό, χυμοί φρούτων ή λαχανικών, τσάι και άλλα ροφήματα χωρίς ζάχαρη.

 

Τις πολύ ζεστές μέρες θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ γιατί προκαλούν αφυδάτωση.

Η απευθείας έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας, από το πρωί ως τις τέσσερις το απόγευμα, ενώ συστήνεται και περιορισμός των μη απαραίτητων μετακινήσεων.

 

Συστήνεται επίσης να παραμένει κανείς σε σκιερά και δροσερά μέρη με κλιματισμό ή ανεμιστήρα, αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

 

Κατά τις μετακινήσεις του καλό είναι να ντύνεται κανείς με ελαφρά, άνετα και ανoιxτόxρωμα ρούχα και να φορά καπέλο και γυαλιά ηλίου όταν κυκλοφορεί σε εξωτερικούς χώρους.

 

Τα συχνά και δροσερά ντους συστήνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Όσον αφορά το φαγητό, θα πρέπει να κάνει κανείς μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα με έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και περιορίζοντας τα βαριά φαγητά με πολλά λιπαρά και θερμίδες.

 

Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους θα πρέπει τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Σε περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα δυσφορίας, δύσπνοιας ή άλλη ενόχληση, καλό είναι να επικοινωνήσει κανείς άμεσα με τον γιατρό του.

 

Για όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, καλό είναι έτσι κι αλλιώς να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν.

 

Όσον αφορά τα βρέφη και τα νεογέννητα, καλό είναι να είναι ντυμένα ελαφρά και να λαμβάνονται οδηγίες από τον παιδίατρο σχετικά με την κατανάλωση υγρών.

 

ΠΗΓΗ: www.y-o.gr

 

Χρειάζεστε βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μας

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *