Τρέξιμο τραυματισμοί katsoulas.eu

Το τρέξιμο είναι ένας είδος άσκησης αγαπημένο για πολλούς. Γιατί όχι μόνο προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό και βοηθάει στην άμεση απώλεια βάρους, αλλά και γιατί είναι μια άσκηση που δεν απαιτεί εξοπλισμό,ούτε συνδρομή στο γυμναστήριο. Ωστόσο, η αερόβια αυτή προπόνηση συνοδεύεται συχνά από πόνους και τραυματισμούς, οι οποίοι μπορούν να αποδειχτούν μοιραίοι, οδηγώντας σε στην απόφαση να τα παρατήσεις.

Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε στο “Human Movement Science”, έδειξε πως υπάρχει ένα σημαντικό λάθος στον τρόπο που τρέχει κάποιος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο σώμα με την πάροδο του χρόνου. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ. Μια μόνο παρατήρηση ήταν αρκετή για να καταλάβουν οι ειδικοί πως υπάρχει πρόβλημα, εξηγεί η Anna Warrener, PhD, επικεφαλής συγγραφέας και βοηθός καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο CU Ντένβερ. “Παρατηρήσαμε πως άνθρωποι που έτρεχαν στους μαραθώνιους, είχαν μια κλίση προς τα μπροστά, πράγμα που έχει πολλές σοβαρές επιπτώσεις στα κάτω άκρα. Αυτός ήταν και ο λόγος που πραγματοποιήθηκε η μελέτη”, εξηγεί.

Το πείραμα

Στο πείραμα συμμετείχαν 23 δρομείς, χωρίς τραυματισμούς, ηλικίας μεταξύ 18 και 23 ετών. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να τρέξουν έχοντας ποικιλία στις κινήσεις του κορμού, δηλαδή πόσο σκύβουν μπροστά όσο προχωράνε. Η ομάδα των ειδικών διαπίστωσε πώς υπήρχαν έντονες αλλαγές στην κάμψη του κορμού, κάτι που άλλαξε επίσης τον τρόπο προσαρμογής των ποδιών τους, αλλά και το πώς μεταβάλλονταν οι δυνάμεις αντίδρασης στο έδαφος (GRF) – η δύναμη του εδάφους στο σώμα – κατά τη διάρκεια της άσκησής τους.

Τα ευρήματα της μελέτης

Καθώς οι δρομείς έσκυβαν όλο και περισσότερο προς τα εμπρός, το μήκος διασκελισμού τους μειώθηκε κατά 13 εκατοστά και έκαναν περισσότερα βήματα ανά λεπτό – από 86 περίπου βήματα σε 60 δευτερόλεπτα, αυξήθηκαν περίπου στα 93, κάτι που οι επιστήμονες δεν περίμεναν. Επιπλέον, όσοι έσκυβαν αρκετά προς τα εμπρός, είχαν μεγαλύτερη κάμψη τόσο στα γόνατα όσο και στους γοφούς. Το πόρισμα τους ήταν πως η κλίση προς τα εμπρός, τους έκανε να χτυπούν πιο δυνατά το έδαφος σε κάθε βήμα, με αποτέλεσμα να κάνουν πολύ περισσότερα βήματα, με το σώμα να γίνεται πολύ πιο αναποτελεσματικό και επιρρεπές σε τραυματισμούς.

Ποια είναι η σωστή στάση τρεξίματος;

Κι όμως αν ρωτήσεις κορυφαίους αθλητές και προπονητής που ειδικεύονται στο σπριντ, θα σου απαντήσουν πως το σωστό τρέξιμο είναι κάτι που μαθαίνεται, δεν είναι έμφυτο στοιχείο κάθε ανθρώπου. Ο dr. Nicholas Romanov, παγκοσμίου φήμης αθλητικός επιστήμονας και γνωστός για την υποστήριξη που παρέχει στην Ρωσική Ολυμπιακή Ομάδα σε κάθε της συμμετοχή, συμβουλεύει πως η σωστότερη στάση που πρέπει να έχει το σώμα όταν τρέχει είναι εκείνη που κρατά τους ώμους, τους γοφούς και τους αστραγάλους ευθυγραμμισμένους. Έπειτα οι δρομείς θα πρέπει να πέφτουν ελαφρώς προς τα εμπρός, μετακινώντας τους γοφούς τους πάνω από τα δάχτυλα των ποδιών. Τα γόνατα πρέπει πάντα να είναι λυγισμένα και το σωματικό βάρος να πέφτει στην περιοχή της πατούσας κάτω από τα δάχτυλα των ποδιών, η οποία ιδανικά πρέπει να βρίσκεται στραμμένη προς τα εμπρός.

ΠΗΓΗ: www.shape.gr

 

Χρειάζεστε βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *