περιποίηση katsoulas.eu
περιποίηση katsoulas.eu

Η παραμονή στο κρεβάτι του ανθρώπινου σώματος, μπορεί να οδηγήσει, εάν παραταθεί, σε μόνιμη δυσκαμψία και αγκύλωση καθώς και σε επικίνδυνες πληγές.

Αν είστε το άτομο που είναι υπεύθυνο για την περιποίηση ενός κατακεκλιμένου ατόμου και θέλετε να πράξετε το άριστο για αυτό, παρακαλώ διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές:

ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΛΗΓΩΝ

· Συχνή αλλαγή θέσεων ασθενή
· Χρήση αεροστρώματος
· Καθαριότητα δέρματος
· Ασκήσεις και σωστή διατροφήΗ ΠΛΗΓΩΝ

 

ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΛΗΓΩΝ

· Ακολουθείτε το πρωτόκολλο αλλαγών
· Συχνή αλλαγή θέσεων ασθενή
· Χρήση αεροστρώματος
· Ασκήσεις και σωστή διατροφή

 

 

Ασκήσεις φυσικοθεραπείας
Είναι σημαντικό το άτομο που εισάγεται στο νοσοκομείο, ή έχει κάποιο πρόβλημα, που επιβάλλει την παραμονή του στο κρεβάτι, να κινητοποιείται όσο γίνεται πιο πρώιμα, να νοσηλεύεται το ελάχιστο δυνατόν, και να αρχίζει άμεσα φυσικοθεραπείες και κατάλληλες ασκήσεις, που να ελαχιστοποιούν την μυοσκελετική αποδιοργάνωση.

περιποίηση katsoulas.eu

Αερόστρωμα κατά των κατακλίσεων
Πάρα πολύ σημαντικό είναι η τοποθέτηση αεροστρώματος. Πρόκειται για ένα ειδικό στρώμα που λειτουργεί μόνο με αντλία, η οποία ουσιαστικά, αφού ρυθμιστεί ανάλογα με το βάρος του ατόμου, το φουσκώνει και το ξεφουσκώνει. Προλαμβάνει τα έλκη Κατάκλισης, καθώς ο αέρας εναλλάσσεται τμηματικά μέσα στους αεροθαλάμους. Έτσι, κανένα σημείο το σώματος δεν πιέζεται συνεχόμενα αλλά αερίζεται και δεν ιδρώνει.

περιποίηση katsoulas.eu

Περιποίηση έλκους με επιθέματα
Σε περίπτωση που το άτομο παρουσιάζει έλκη δηλαδή πληγές στο σώμα του, θα πρέπει αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα με την χρήση ειδικών επιθεμάτων.

Τα έλκη κατακλίσεων είναι πληγές που δημιουργούνται λόγω της πίεσης που ασκείται στο συγκεκριμένο μέρος του σώματος, πράγμα που σημαίνει δραστική μείωση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή, άρα ελλιπής παροχή οξυγόνου, με συνέπεια την απονέκρωση του δέρματος και σταδιακά, των κάτω από το δέρμα ιστών.
Η θεραπεία των κατακλίσεων εμπλέκει πολλούς παράγοντες. Εξαρτάται από την οργανική κατάσταση και ανθεκτικότητα του ασθενούς δηλαδή αν είναι γερός ή αδύναμος οργανισμός, νέος ή ηλικιωμένος, την διανοητική του κατάσταση, τη διατροφή, την ύπαρξη ή μη διαβήτη (ζάχαρο), τη ψυχική ευεξία, τη ψυχική υποστήριξη και φυσικά από την σωστή εφαρμογή των κατάλληλων επιθεμάτων.

περιποίηση katsoulas.eu

Κάλτσες αντιθρομβωτικές
Σε αρκετές περιπτώσεις συνίσταται ελαστικές κάλτσες που πρέπει να φορέσουν οι ασθενείς μετά από χειρουργείο αλλά και οι κλινήρεις που νοσηλεύονται προκειμένου να αποφευχθεί το πιθανό ενδεχόμενο της θρόμβωσης που είναι κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο. Οι μετεγχειρητικές αντιθρομβωτικές κάλτσες διατίθενται σε κάτω γόνατος και ριζομηρίου ανάλογα με την σύσταση του θεράποντα ιατρού.

περιποίηση katsoulas.eu
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *